9 kwietnia 2018 r. w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia odbyło się sympozjum p.h. „Zdrowie dla wszystkich”, w którym wzięli udział uczniowie ZST. Tegoroczne hasło jest jednocześnie wizją, która od ponad siedemdziesięciu lat przyświeca Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Podczas spotkania przybliżono słuchaczom ideę Uniwersalnej Opieki Zdrowotnej (UHC).

6  kwietnia 2018 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyła się III edycja Międzyszkolnego Konkursu „Angielski w Piosence”. Wzięły w niej udział reprezentacje: I Liceum Ogólnokształcącego w Turku, Zespołu Szkół Rolniczych w Kaczkach Średnich, Szkoły Podstawowej nr 5 w Turku oraz zespołów szkolno-przedszkolnych w Dobrej, Grzymiszewie, Słodkowie i Kościelcu.

6 kwietnia 2018 r. nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu na najciekawszy plakat, w którym  uczniowie ZST zaprezentowali swoją wiedzę o ulubionym mieście  lub znanej osobie z krajów niemieckojęzycznych. Podczas konkursu zwrócono szczególną uwagę na wiedzę, zaprezentowane treści, formę ich prezentacji i estetykę wykonania. Celem konkursu było zainteresowanie uczniów krajoznawstwem oraz sprawdzenie wiedzy o krajach niemieckojęzycznych.

W czwartek, 5 kwietnia 2018 r., rozegrane zostały Mistrzostwa Powiatu Tureckiego w Piłce Nożnej Szkół Średnich. Najlepsi po raz kolejny okazali się gospodarze imprezy, uczniowie Zespołu Szkół Technicznych. W rywalizacji wzięły udział trzy drużyny, reprezentujące trzy szkoły średnie z terenu powiatu.

Pracownie i laboratoria specjalistyczne wyposażone w innowacyjny sprzęt są jednym z najważniejszych ogniw w procesie dydaktycznym nauczania zawodu. Innowacje związane z automatyzacją procesów przemysłowych są dowodem na to, że konieczne jest przygotowanie wykwalifikowanych specjalistów, którzy będą potrafili odnaleźć się w świecie nowoczesnych technologii. Powiat Turecki stawia sobie za cel realizację strategii rozwoju naszego regionu, której priorytetem jest jak najlepsze przygotowanie przyszłej kadry wykwalifikowanych pracowników.

Kuchnia jest takim ogromnym laboratorium chemicznym w którym można odkrywać i wyjaśniać  procesy fizyczne i chemiczne. Gotowanie to proces oparty na wielu reakcjach zachodzących między składnikami. Znajomość właściwości, jakie posiadają niektóre produkty, pomoże nam uniknąć kulinarnych wpadek. Nie można też zapomnieć o barwnikach, konserwantach, przeciwutleniaczach, emulgatorach, wzmacniaczach smaku. Samo zdrowie, czy chemia w czystej postaci? Mają one swoje wzory chemiczne i  pojawia się coraz częściej w żywności. Dlaczego się je stosuje i czy są niezbędne?

28 marca 2018 r.  w ZSR w Kaczkach Średnich odbył się finał konkursu Wordmaster – Mistrz Słówek Angielskich, w  którym wzięła również udział młodzież naszej szkoły: Roksana Pawlic z klasy  4TM, Kacper Cepiński z klasy 4TI oraz Rafał Kołata z klasy 2TS. Już od grudnia ubiegłego roku uczniowie pragnący zdobyć tytuł Mistrza Słówek Angielskich powtarzali słownictwo. W lutym przeprowadzono etap szkolny konkursu, który wyłonił trzyosobową reprezentację szkoły do etapu finałowego.

Na przełomie lutego i marca 2018 r. w ZST w Turku odbyło się kolejne szkolenie z zakresu spawania elektrycznego metodą MAG (135). Szkolenie realizowane według wytycznych Instytutu Spawalnictwa w Gliwicach przeprowadzono zarówno w części teoretycznej jak i praktycznej. Wszyscy uczestnicy kursu spawalniczego ukończyli go z wynikiem pozytywnym oraz uzyskali certyfikat wydany przez Instytut Spawalnictwa w Gliwicach.

Przed nami najbardziej radosne i wiosenne święta - Wielkanoc. Warto pomyśleć o oryginalnym przyozdobieniu mieszkania. Nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu jest jajko symbolizujące rodzące się życie oraz nadzieję. Tradycją stało się zdobienie jajek. W związku z tym uczennice klasy II TF technikum fryzjerskiego uczestniczyły w warsztatach artystycznych o tematyce wielkanocnej.

Są takie dni w kalendarzu, na które czekamy z tęsknotą i starannie się do nich przygotowujemy, aby przeżyć je jak najpiękniej. Już wkrótce uroczyste bicie dzwonów i radosny śpiew „Alleluja” oznajmią nam, że nadeszły największe dla chrześcijan święta, a wówczas  ogarnie nas radość ze zmartwychwstania Chrystusa.

W związku ze zbliżającym się okresem świąt wielkanocnych w dniu 27 marca 2018 roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyło się spotkanie poświęcone tradycjom i zwyczajom wielkanocnym, w ramach którego odbyły się warsztaty oraz konkurs na najładniejszy stół wielkanocny i najsmaczniejszą babkę. W warsztatach wielkanocnych uczestniczyła p. Stanisława Radke, reprezentująca Muzeum Miasta Turku im. Józefa Mehoffera, która przedstawiła uczniom zasady zdobienia pisanek techniką gorącego wosku pszczelego i kolorowego – metodą szpilkową oraz zasady zdobienia pisanek metodą quillingu.

23 marca 2018 r. uczniowie I klasy technikum w zawodzie technik teleinformatyk wzięli udział w szkoleniu z zakresu udzielania pierwszej pomocy. Celem szkolenia było uwrażliwienie młodzieży wypoczywającej nad wodą na kwestię bezpieczeństwa własnego i innych. Szkolenie przeprowadzili wykwalifikowani i doświadczeni ratownicy WOPR. Uczniowie dowiedzieli się, co to jest szok termiczny i przypomnieli sobie zasady udzielania pierwszej pomocy.

22 marca 2018 r. uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku wzięli udział w XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Mechanicznego, który miał miejsce w Zespole Szkół Technicznych w Płocku. Uczniowie Krzysztof Jaros i Dawid Kowalczyk zajęli I miejsce w eliminacjach, co umożliwiło im awans do etapu ogólnopolskiego, w którym wezmą udział drużyny z 14 szkół z całej Polski.

Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie kucharz uczestniczyli w wycieczce do Warszawy na 22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro, które odbywały się w dniach 21-23 marca 2018 r. EuroGastro to najważniejsze i największe wydarzenie targowe w Polsce dedykowane branży HoReCa. Ideą targów jest zaprezentowanie pełnej i różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii.

22 marca br. w naszej szkole odbył się Powiatowy Turniej Szkół. Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem „Młody manager na start”. W ramach turnieju przeprowadzone zostały dwa konkursy. Pierwszy - drużynowy - dla uczniów klas gimnazjalnych z terenu powiatu tureckiego, drugi - na najciekawszą prezentację pod hasłem „Ja jako współczesny manager”- dla uczniów klas ponadgimnazjalnych.