Jesienią odbywają się Mistrzostwa Powiatu Tureckiego w Sztafetowych Biegach Przełajowych. W tym roku zawody odbyły się na stadionie  w Russocicach. Reprezentacja ZST w Turku składała się ze sztafety dziewcząt i chłopców. Chłopcy zmagali się, w kategorii szkół ponadgimnazjalnych,  na dystansie 1200 m x 10 zawodników, dziewczęta - 800 m x 10 zawodniczek. Po przebiegnięciu tak długiego dystansu przez 10 zawodników sprawa wygranej w kategorii chłopców rozegrała się na tzw. ostatniej prostej, na której po zaciętej walce reprezentacja ZST wywalczyła historyczne I miejsce w Mistrzostwach Powiatu w Sztafetowych Biegach Przełajowych i awansowała do Finału Wojewódzkiego w Poznaniu.

19 października 2018 roku na długo pozostanie w pamięci grupy uczniów ze Szkoły Podstawowej w Brudzewie, która wzięła udział w niezwykłych warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół Technicznych w Turku. W ramach zajęć, maluchy przygotowały pyszne ciasteczka, galaretki w 3D, deserki oraz inne łakocie. Przyszłych uczestników MasterChef  Junior wprowadziła w arkana sztuki cukierniczej i kulinarnej młodzież z klas gastronomicznych, która razem z nauczycielami zadbała o to, by uczyć przez zabawę.

Święto Edukacji Narodowej to dzień, w którym uczniowie mogą wyrazić swoją wdzięczność nauczycielom towarzyszącym im w wędrówce po labiryntach wiedzy. Zgodnie z tradycją, uroczystość Dnia Nauczyciela odbyła się w auli im. W. Milewskiego. Zaproszeni goście, m.in. Starosta Mariusz Seńko, wyrazili swoje uznanie dla pracy pedagogów, życząc im jednocześnie wytrwałości i sukcesów zawodowych. Dyrektor Zespołu Szkół Technicznych – pani Wioletta Adamiak podkreśliła, iż nauczanie młodzieży jest bardzo trudnym i odpowiedzialnym zadaniem. Nie polega bowiem tylko na dzieleniu się wiedzą. Zawód nauczyciela wymaga także wrażliwości i otwarcia się na drugiego człowieka, jego potrzeby i możliwości.

Innowacje związane z automatyzacją procesów przemysłowych są dowodem na to, że konieczne jest przygotowanie wykwalifikowanych specjalistów, którzy będą potrafili odnaleźć się w świecie nowoczesnych technologii, a droga przemysłu 4.0 to dobry kierunek rozwoju zawodowego młodych mieszkańców naszego powiatu. Z uwagi na to Powiat Turecki dostosowuje bazę technologiczną do potrzeb współczesnego rynku pracy, w tym celu pozyskał środki na rozbudowę infrastruktury kształcenia zawodowego i zakupił dla Zespołu Szkół Technicznych w Turku automatyczną linię przemysłową odzwierciedlającą realne środowisko pracy z automatycznym regałem magazynowym wraz z wymaganym oprogramowaniem oraz wyposażeniem na potrzeby pracowni logistycznych i automatyzacji procesów produkcyjnych.

16 października 2018 r. przy stołach tenisowych stanęli w szranki uczniowie Zespołu Szkół Technicznych, aby walczyć o tytuł Indywidualnego Mistrza Szkoły i prawo reprezentowania ZST w Drużynowych Mistrzostwach Powiatu w Tenisie Stołowym.

4 października 2018 r. na krytej pływalni OSiR w Turku odbyły się Drużynowe Mistrzostwa Powiatu Tureckiego w  pływaniu  dziewcząt i chłopców. Uczestnicy mistrzostw  rywalizowali  w pływaniu sztafetowym 6 x 50 stylem dowolnym oraz na dystansie 50 m w stylach: motylkowym, klasycznym, grzbietowym i dowolnym. Uczennice i uczniowie ZST wystartowali we wszystkich stylach oraz w sztafetach. Reprezentacja męska zajęła I miejsce, a drużyna żeńska II miejsce. Obydwie reprezentacje awansowały do finału wojewódzkiego. W zmaganiach indywidualnych zwyciężyli: Sebastian Rosiak w stylu motylkowym, Igor Strychalski w stylu klasycznym, Patryk Pawlak w stylu dowolnym.

Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie kucharz uczestniczyli 3 października 2018 r. w wycieczce do Poznania na Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra Tech. Polagra Tech to wydarzenie, które przyciąga  wyselekcjonowaną grupę profesjonalistów, m.in.: kadrę zarządzającą zakładami przetwórstwa żywności, specjalistów ds. produkcji, zaopatrzenia, technologów, specjalistów BHP, piekarzy i cukierników oraz przedstawicieli sieci handlowych.

W dniu 4 października odbyły się w naszej szkole eliminacje do XI  Ogólnopolskiej Olimpiady Logistycznej. W rozgrywkach konkursowych udział wzięło 46 uczniów klas logistycznych. Olimpiada rokrocznie organizowana jest przez Wyższą Szkołę Logistyki w Poznaniu i adresowana do uczniów szkół średnich i policealnych, uczących się w zawodach technik spedytor i technik logistyk. Jej nadrzędnym celem jest rozbudzenie wśród młodych ludzi zainteresowania tematyką logistyczną. To od lat jedno z najskuteczniejszych narzędzi popularyzacji tej dziedziny wśród młodzieży.

26 września 2018 roku długo pozostanie w pamięci nowo przyjętych uczniów ZST, którzy stali się pełnoprawnymi członkami braci szkolnej. Tego dnia pierwszoklasiści z technikum i szkoły branżowej złożyli ślubowanie, które przyjęła pani Wioletta Adamiak - dyrektor Zespołu Szkół Technicznych w Turku. Przejęci uroczystą chwilą uczniowie przyrzekali uczyć się rzetelnie, postępować uczciwie i dbać o dobre imię szkoły.

Cały rok pilnie się uczyli, rozwijali swoje umiejętności, dążyli do tego, aby osiągnąć zamierzony cel, ciężko pracowali na sukces. Grupa 63 uczniów z Zespołu Szkół Technicznych w Turku odebrała 21.09.2018 r. z rąk Starosty Tureckiego Mariusza Seńko stypendia naukowe, sportowe, artystyczne I i II stopnia.  Gratulujemy wszystkim uczniom świetnych wyników w nauce i życzymy dalszych sukcesów!

23 września 2018 roku uczniowie klas z fryzjerskich ZST w Turku wzięli udział w III Edycji Międzynarodowych Targów Fryzjerskich i Kosmetycznych Beauty Days w Nadarzynie. Wydarzenie mające miejsce w Ptak Warsaw Expo to jedyne w Polsce, na którym można spotkać zarówno wystawców jak i odwiedzających z zagranicy. Trzydniowe Beauty Days to bogaty program  pokazów, mistrzostw, szkoleń, warsztatów i konferencji oraz spotkań z ikonami stylu, np. Mają Sablewską, Magdaleną Pieczonką, Kajetanem Góra, Andrzejem Wierzbickim, Tomaszem Schmidt czy Adrianem Skopińskim. To właśnie Adrian, absolwent ZST w Turku, podarował naszej szkole książkę autorstwa prowadzących program „Ostre Cięcie” zapewniając o sentymencie oraz sympatii do nas.

Okazuje się, że mimo trwającego już roku szkolnego możliwe jest pożegnanie lata w prawdziwie wakacyjnym entourage’u. Tradycją stał się już wrześniowy  spływ kajakowy niezwykle malowniczą trasą po rzece Warcie. W tym roku klasa 4TA, pod opieką pana Adama Gomółki, przypomniała sobie uroki letniej kanikuły na kajakach. Uczestnicy rozpoczęli swoje zmagania z wiosłowaniem w Księżych Młynach, a zakończyli w Uniejowie.

W dniu 17 września odbyły się uroczyste obchody rocznicy agresji Sowietów na Polskę w 1939 roku, które są jedną z najważniejszych imprez patriotycznych w naszym mieście. Tradycyjnie o godzinie 12.00, zgromadzeni przy budynku I LO mieszkańcy Turku oraz uczniowie klas 2 TT i 2 RT z Zespołu Szkół Technicznych złożyli hołd poległym. Uroczystość rozpoczęła się mszą polową odprawioną przy kamieniach pamięci, a zakończyła złożeniem okolicznościowych wiązanek kwiatów przy pamiątkowych tablicach.

Dlaczego nie! Na taki pomysł wpadli uczniowie klas fryzjerskich If i IIhf  Szkoły Branżowej I Stopnia ZST Turek. W piątek 14 września 2018 r., w godzinach popołudniowych, wraz z opiekunami udali się do Muzeum Miasta Turku im. Józefa Mehoffera. Zwiedzili wystawę znakomitego polskiego artysty Zdzisława Beksińskiego pt. „Zdzisław   - od fotografii do fotomontażu komputerowego”oraz ekspozycję czasową ze zbiorów Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi „W barwnym ogrodzie Smoka. Sztuka i rzemiosło Chin”. 

Tegoroczna,  szósta już edycja plenerowej imprezy integracyjnej zorganizowanej przez Środowiskowy Dom Samopomocy w Młodzianowie  miała wyjątkowy charakter. Tradycyjne Święto Pieczonego Ziemniaka połączono bowiem z obchodami 100. rocznicy odzyskania niepodległości.

Urządzenie do cięcia strumieniem wody za 485.850,00 zł zakupione przez Powiat Turecki będzie służyć naszym uczniom do nauki zawodu. ZST podjął współpracę z firmą Jet System, która jest liderem w zakresie sprzedaży oraz serwisu maszyn do cięcia wodą. Porozumienie podpisali dyrektor Wioletta Adamiak, wiceprezes zarządu firmy Jet System SP.Z O.O Remigiusz Filipiak oraz koordynator projektu Andrzej Rossa.