Polish English German

AKTUALNOŚCI

W odwiedzinach u mistrza Antoine’a

7 grudnia 2018 r. uczniowie klas fryzjerskich If BSIS oraz I TF technikum wzięli udział w wycieczce przedmiotowej do Sieradza. Głównym założeniem wyjazdu było zapoznanie z sylwetką  Antoniego Cierplikowskiego. W Centrum Informacji Kulturalnej odbyła się projekcja filmu dokumentalnego pt. „ Antoine - geniusz z Sieradza”. Uczniowie zapoznali się biografią znanego fryzjera, a następnie podążyli jego śladami,  by odwiedzić zakątki bliskie Cierplikowskiemu.

Czytaj więcej...

Samochód z automatem bez tajemnic

8 grudnia 2018 roku uczniowie szkoły branżowej, kształcący się w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych, uczestniczyli w szkoleniu dotyczącym budowy  i działania  automatycznych skrzyń biegów, przeprowadzonym przez  p. Artura Skorupskiego - przedstawiciela firmy "Skorupski  Getriebe".

Czytaj więcej...

II miejsce w konkursie „Najpiękniejszy Stół Świąteczny”

W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia młodzież z hufca pracy w Turku  brała udział w wojewódzkim konkursie  młodzieży OHP pt.: „Najpiękniejszy  stół świąteczny”. W tym roku naszą szkołę reprezentowały Aleksandra Marciniak i Natalia Pawłowska, uczennice klasy III  hk ZSZ. Celem konkursu było kultywowanie i podtrzymywanie świątecznych tradycji, rozwijanie zainteresowań związanych ze sztuką nakrywania i dekoracji stołu jako elementu umiejętności zawodowych, propagowanie zasad savoir-vivre jako kultury osobistej, a także stworzenie możliwości czerpania radości  z własnej pracy twórczej.

Czytaj więcej...

Świąteczna akcja charytatywna w ZST

Zbliżający się magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia skłania do myślenia o tych, którzy potrzebują naszej pomocy. W Zespole Szkół Technicznych w Turku tradycją stały się przedświąteczne akcje charytatywne. Pierwsza odbyła się 5 grudnia 2018 roku, a dochód z niej przeznaczony był na wsparcie uczniów naszej szkoły, którzy mają trudną sytuację materialną.

Czytaj więcej...

Konkurs Wiedzy z Rachunkowości i Finansów

6 grudnia 2018 roku w murach Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Koninie odbył się Finał Konkursu Wiedzy z Rachunkowości i Finansów, w którym wzięli udział  uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku. Zadaniem uczniów było opracowanie, a następnie zaprezentowanie  przed komisją konkursową przygotowanego tematu.

Czytaj więcej...

Sekrety czekolady

O tym, że wiedza chemiczna może przydać się w codziennym życiu wiedzą uczestnicy tegorocznej edycji Szkolnego Konkursu  "Sekrety Czekolady", który odbył się w naszej szkole w listopadzie 2018 r.

Czytaj więcej...

Dzień Wolontariusza w ZST

5 grudnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Wolontariusza, święto wszystkich osób zaangażowanych w niesienie bezinteresownej pomocy potrzebującym. Z tej okazji Szkolny Klub Wolontariatu działający w Zespole Szkół Technicznych w Turku przygotował sympozjum, poświęcone pracy wolontariuszy i płynącym z niej korzyściom. Uczennice opowiedziały, w jaki sposób przygotowują się do swoich zadań i jakie inicjatywy podjęły w ciągu dwóch lat działalności klubu.

Czytaj więcej...

Laureatki  konkursu "Sławne Turkowianki 1918-2018”

Rok 2018 to także rocznica 100-lecia uzyskania praw wyborczych przez kobiety w Polsce. Biblioteka Publiczna w Turku, wpisując się w tegoroczne  obchody odzyskania niepodległości, zorganizowała konkurs na najciekawszą prezentację multimedialną na temat ,,Sławne Turkowianki 1918-2018”. Celem przedsięwzięcia było nie tylko zainteresowanie historią lokalną, ale także pogłębienie wiedzy  o ważnych osobistościach z naszego regionu.

Czytaj więcej...

Czy życie może być słodkie bez cukru ?

Na to pytanie starali się odpowiedzieć organizatorzy spotkania prozdrowotnego pod hasłem ,,Słodkie życie bez cukru”, które odbyło się 29 listopada 2018 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku. Sympozjum adresowane było do uczniów klas o profilu gastronomicznym. Mogli oni dowiedzieć się,  ile cukru znajduje się w popularnych produktach spożywczych oraz poznać wady i zalety jego zamienników.  Dzięki przedstawionej prezentacji, uczestnicy spotkania mieli możliwość zapoznania się z danymi dotyczącymi spożycia cukru w Polsce. Niestety, w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat wzrosło ono dwukrotnie ( około 40 kg). Właśnie dlatego lekarze biją na alarm, ponieważ wysokie spożycie cukru  przyczynia się do zwiększenia masy ciała, zaburzeń lipidowych, insulinooporności, nadciśnienia tętniczego krwi, próchnicy zębów oraz stanów  zapalnych.

Czytaj więcej...

Współpraca