Niewątpliwie dieta bezglutenowa to jeden z gorętszych hitów ostatnich lat. Jest ona bowiem bardzo rygorystyczna, kosztowna i ograniczająca, zaś wprowadzenie jej na stałe wymaga ogromnego zaangażowania nie tylko osoby chorej, ale także całego  jej otoczenia.

30 listopada 2017 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyło się sympozjum prozdrowotne "Dieta bezglutenowa - moda czy konieczność?”. Uczestnicy spotkania mieli okazję dowiedzieć się o tym, że gluten jest białkiem występującym w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie oraz, co najważniejsze, że szkodzi osobom chorym na celiakię immunologiczną, chorobę o podłożu genetycznym.  Od strony praktycznej o diecie bezglutenowej opowiedziała uczennica pierwszej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych - Beata Koźmińska, która zmagała się z nią przez dłuższy czas.

W czasie spotkania odbył się konkurs kulinarny, podczas którego uczniowie mieli za zadanie przygotować bezglutenowe pralinki kokosowe. Zaproszeni goście - Jacek Suszek, dyrektor Wydziału Rozwoju i Edukacji Starostwa Powiatowego w Turku oraz Jarosław Jasiak, wicedyrektor Zespołu Szkół Technicznych w Turku oraz obecne grono nauczycieli i uczniowie ocenili przygotowane pralinki. Zwycięzcami konkursu zostali Wiktor Szczepański i Dominik Kwiatkowski, uczniowie klasy I FZ.  II miejsce zajęły Agnieszka Przybylak i Natalia Prażanowska, uczennice klasy III TŻ, natomiast III miejsce - Sylwia Leszczyńska i Dagmara Wiśniewska, uczennice klasy II TŻ.

Sympozjum zakończyło się degustacją potraw bezglutenowych: budyniu jaglanego z truskawkami, ciasteczek owsianych, brownie, kanapek oraz konkursowych pralinek kokosowych przygotowanych przez klasy o profilu gastronomicznym.  Organizatorkami spotkania były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Marzena Maćków, Karolina Łajdecka, Halina Łajdecka, Ilona Wieczorek i Wiesława Woźnicka.